Co nevíte o kuskusu - zajímavosti + recepty

Reklama:

O kuskusu jste určitě už slyšela. Ale možná ho ještě neochutnala. A to je chyba. Tyhle drobné kuličky jsou totiž velmi výživné a dají se snadno připravit na spoustu způsobů….




Co je vlastně zač?

Ač se to na první pohled nezdá, jedná se o jemnozrnnou těstovinu. Vyrábí se z tzv. semoliny - druh tvrdé bílé pšenice, která je pro výrobu kuskusu nejvhodnější. Ta je zpracována na droboučké kuličky. Kuskus je velmi výživný, obsahuje spoustu uhlohydrátů, vlákninu, bílkoviny, vitamíny skupiny B, vitamin E, vápník, železo a fosfor a jen minimum tuku. Dodává energii, výborně zasytí, i když je lehký. Skvěle se hodí i do dietního jídelníčku, v němž bez problémů obsadí místo zdravé snídaně, svačiny i hlavního jídla.

Odkud se vzal?

Za domov kuskusu je považována severní Afrika a Blízký východ. Kuskus je základní surovinou národních kuchyní obyvatel Maghribu, jak jsou označovány západní země arabského světa. Dnes už je ale kuskus rozšířen i v ostatních světadílech a dostává se mu čím dál větší popularity. Seženete ho v mnoha supermarketech a hlavně v obchodech se zdravou výživou.

Zajímavost: V Maghrebu si ženy dodnes připravují kuskus tradičním způsobem. Ruční výroba kuskusu tu představuje téměř rituál, který zaměstná ženy na celé dny. Nejprve pšenici rozemelou na krupici a k ní přidávají mouku, sůl, vodu a hnětou směs rukama, dokud se pšeničná lámanka neopracuje na jemné kuličky kuskusu. Ty pak ještě čeká vaření v páře a nakonec sušení na slunci. A protože tradiční výroba kuskusu je tak náročná, k nám se dostává jako sušený instantní produkt, který nabobtná jen v horké vodě.

Jaký je nej?

Existuje několik druhů kuskusu, pro naše zdraví je ale rozhodně nejlepší tzv. celozrnný kuskus. Ten je vyráběn z celých pšeničných zrn včetně slupek. Tak si uchovává všechny zdraví prospěšné látky zejména vlákninu. Celozrnný kuskus v BIO kvalitě nabízí většina specializovaných prodejen biopotravin.



Jak na přípravu?

Kuskus můžete mít jako hlavní jídlo i jako dezert a přitom základní příprava zabere sotva pár minut. Příprava v podstatě spočívá pouze v přelití vroucí tekutinou např. osolenou vodou, vývarem či mlékem. Přidaná tekutina by měla být v poměru 1 : 2 (kuskus:voda). Poté kuskus dobře promíchejte, přikryjte pokličkou a nechte zhruba 5-10 minut odstát, dokud nezměkne. Jednou za čas kuskus pročechrejte vidličkou. Přidat se může i trochu másla pro zjemnění chuti. Dál pokračujete podle vybraného receptu. Kuskus je možný podávat teplý - např. s masem, velmi dobrý je ale i studený například s jogurtem.

Zajímavost: V arabském světě se používá na přípravu kuskusu speciální hrnec, který je dvoudílný a má perforované dno horní části. V dolním díle se dusí maso se zeleninou nebo cizrnou, a pára tak kuskus krásně provoní. V každé zemi se kuskus ochucuje trochu jinak – v Maroku olivami a šafránem, v Alžírsku mají hlavní slovo rajčata a v Tunisku ostrá papriková omáčka „harissa“.


Kuskus - základní příprava plus recepty

Recepty s kuskusem

Kuskus se dá připravit opravdu na spoustu způsobů. Existují až stovky nejrůznějších variant receptů. Lze jej kombinovat se zeleninou, luštěninami, masem i ovocem. Může se podávat jako kaše po uvaření v mléce, jako salát s dresinkem nebo jako sladký dezert. Zaleží jen na vaší fantazii a momentální chuti, zda si kuskus připravíte nasladko, jako přílohu anebo si z něj uděláte třeba rizoto.

Dobrá rada: Před přípravou kuskusu si pro jistotu přečtěte pozorně návod na obale. Časový interval „odstavení“ se podle výrobce liší. Stejně jako u rozvařené rýže se totiž z něho může stát lepkavá a blátivá kaše.

Několik receptů pro inspiraci:



Barevný kuskusový salát


Kuskus zapečený pod grilem


Kuskus s ovocem


Kuskus s cuketou a parmazánem






Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz




ČTĚTE TAKÉ: MAMINKA.CZ - Web pro těhotné a maminky!














Datum vydání: 29.3.2012
zdroj: Bětka Niebauerová
Co s článkem
Přidat k oblíbeným článkům        Vytisknout        Poslat e-mailem

Názory čtenářů

libuno 4.4. 20:16
Semolinová pšenice je základní surovinou pro výrobu italských kvalitních těstovin. Nám to doma moc chutná, dělala jsem to ale jen na slaný způsob. Řekla bych, že kuskus je vhodný pro každého, nezatěžuje trávicí trakt, rychlá příprava. Jsem nesmírně spokojená.Moc doporučuji vyzkoušet.
Alma.. 31.3. 9:23
Asi je to zdravé a pro někoho chutné, ale mě to zatím v žádné podobě nezachutnalo :( !!
mercy11 29.3. 13:49
Dobrota!
Váš názor:

Jméno:
Nejste přihlášen(a). Pro komentování některých sekcí se musíte nejdříve přihlásit.
Články na podobné téma
Vánoční recepty podle VIP: Vondráčkové dort Malakov, ledovky podle Bílé
7. 12. 2012

Jídlo a dieta na cestách
27. 10. 2012

 
Mladá Fronta a.s. Mladá Fronta a.s.

Copyright 1999-2014 Mladá fronta a.s. Publikování nebo další šíření obsahu serveru je bez písemného souhlasu autora či redakce zakázáno.